Planinka Prolom voda Lukovska Banja Đavolja Varoš

Dijagnostika i tretmaniLekarske preglede i tretmane u Prolom banji osim radnim danima možete obavljati i vikendom i praznicima, kako biste što bolje iskoristili svaki dan proveden u našoj banji. U hotelu je organizovana i 24-časovna zdravstvena zaštita.
Nakon dolaska, Vaše zdravstveno stanje će proveriti dežurni banjski lekar i preporučiti tretmane koji su Vam najpotrebniji. Možete koristiti i kontrolne preglede, a na kraju boravka i završne konsultacije sa Vašim lekarom, sa preporukom o daljem lečenju i pijenju lekovite Prolom vode u kućnim uslovima.

Dijagnostika:

 • Laboratorija (kompletna krvna slika, biohemija, hormoni, PSA, INR)
 • Ultrazvučni pregled abdominalnih organa, srca, štitaste žlezde i koštano-zglobnog sistema.
 • Osteodenzitometrija - ultrazvučno merenje koštane gustine.

Tretmani:

U medicinskom centru hotela Radan možete koristiti sledeće terapije:

Hidroterapija
 • Pijenje lekovite Prolom vode, u količini i dinamici koju propiše banjski lekar,
 • Opšte kupke u lekovitoj Prolom vodi,
 • Biserna kada – masaža mehurićima vode, koja poboljšava cirkulaciju i relaksira,
 • Podvodna masaža – masaža doziranim pritiskom vode,
 • Hidrokinezi terapija.

Lekovito Prolom blato

Lekovito blato Prolom Banje predstavlja kombinaciju lekovite Prolom vode i zemlje bogatog minerološkog sastava. Pomešano sa Prolom vodom, blato se primenjuje u vidu obloga ili direktnim nanošenjem na mesta promena.
Aplikuje se kao toplo, hladno ili indiferentno. Ima mehanički, termički i hemijski efekat. Blato Prolom Banje ubrzava cirkulaciju, pojačava metaboličke procese, pomaže kod hroničnih zapaljenskih procesa.

Elektroterapija
 • Interferentne struje, Tens, Diadinamik, Galvanizacija sa elektroforezom – različito oblikovanim impulsima i različitim modulacijama električne struje smanjuju se bolovi i otoci različitog uzroka.
 • Celutron (elektromišićna stimulacija)- je aparat koji vrši elektrostimulaciju mišića i korsti se u tretmanu celulita, kao i za jačanje mišića oslabljenih dugotrajnom imobilizacijom, ili jednostavno kako bi se poboljšala pokretljivost u nekom zglobu.

Magnetoterapija:
 • Terapija impulsnim magnetnim poljem- predstavlja primenu niskofrekventne energije elektromagnetnog polja u lečenju raznih oboljenja. Deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini, a dejstva su sledeća: smanjuje otok i zapaljenje, smanjuje bol i ubrzava regeneraciju tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda).

Ultrazvučna terapija:
 • Terapija ultrazvučnim talasima - podstiče regeneraciju tkiva, smanjuje bolove i otoke, opušta mišiće.Upotrebljava se u fizikalnoj terapiji kod raznih disfunkcija mekog tkiva, upala tetiva, upala sluznih vreća u zglobovima, spazma skeletnih mišića, degenerativnih promena na zglobovima, bolnih stanja kičme, uganuća i sportskih povreda.

Fototerapija:
 • Laseroterapija - u fizikalnoj medicini koriste se laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekat. Deluje za ublažavanje bola, smiruje upalne procese, regeneriše i obnavlja tkiva. Posebno je efikasan u lečenju sportskih povreda, preloma, oboljenja kičmenog stuba, reumatskih bolesti, opekotena i rana nastalih kao posledica loše cirkulacije.
 • UVB fototerapija- je terapija svetlom, gde se za lečenje primenjuju ultraljubičasti (UVB) zraci. U poslednje vreme postignut je veliki napredak u primeni UVB narrow terapije (talasne dužine 311 nanometara) bez neželjenih dejstava. Primenjuje se za lečenje: psorijaze, ekcema, atopijskog dermatitisa, svraba kože, vitiliga, parapsorijaze, akni, mastocitoze, urtikarije, lichen planusa.
 • Bioptron lampa- emituje svetlost sličnu sunčevoj svetlosti sa izuzetkom ultravioletnog zračenja.Ima veliku prednost jer je neagresivna terapija,nema neželjenih efekata i ne postoji predoziranje, a pacijent se brzo oslobađa bolova. Idealna je terapija u kombinaciji sa standardnim balneofizikalnim procedurama.
 • Solux lampa- primena infracrvenih zraka u terapijske svrhe. Infracrveni zraci izazivaju lokalnu vazodilatacija kapilara koja povisuje površinsku temperaturu i time deluje na povećanje cirkulacije i otklanjanje štetnih materijaiz tkiva, što dovodi do bržeg opuštanja mekih tkiva i smanjenja bolova i ukočenosti. Može se primenjivati i u kozmetičke svrhe.
 • Lesa- je vrsta lasera sa biostimulativnim dejstvom. Indikacije za primenu lesa terapiju su: akne, opekotine, posekotine, ogrebotine, ekcemi, herpes, bradavice, čirevi, masnice, postoperativne inficirane rane, hematomi, uganuća, iščašenja, povrede leđa i vrata, prelomi malih kostiju, hronični i akutni bolovi.

Kineziterapija

Kineziterapija predstavlja primenu pokreta u terapijske svrhe. Njena dejstva su: povećanje obima pokretljivosti u zglobovima, povećanje snage i elastičnosti mišića, poboljšanje cirkulacije, stvaranje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnosti.Ručna masaža
Ručna masaža predstavlja osnovne postupke lečenja, očuvanja zdravlja i savremenih relaks programa.
 • Klasična ručna masaža (segmentalna ili masaža celog tela) – poboljšava protok krvi, opušta mišiće, smanjuje bolove i smiruje,
 • Ručna limfna drenaža – najuspešnija ručna masažna tehnika za eliminisanje otoka različitog porekla.
Kombinacijom eteričnih i biljnih ulja, različitih masažnih tehnika (limfna drenaža, akupresura i refleksnozonska masaža stopala) postižemo fizičku i psihičku opuštenost.