Planinka Prolom voda Lukovska Banja Đavolja Varoš

IzletiZa goste hotela u Prolom Banji više puta nedeljno se organizuju izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta u njenoj bližoj i daljoj okolini:

Đavolja Varoš:
Lokalitet Đavolja Varoš je udaljen 27 km od Prolom Banje. Pod zaštitom je države kao Spomenik prirode I kategorije i istovremeno je jedini predstavnik Srbije u izboru za "7 svetskih čuda prirode".

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji:
Crkva Preobraženja Gospodnjeg se nalazi se na vidikovcu preko puta hotela Radan. Do nje se stiže preko atraktivnog pešačkog mosta. Izgrađena je 2013. godine, uz blagoslov Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Sa ovog vidikovca se pruža veličanstven pogled na celu banju. Ispod crkve se stepenicama stiže do Etno krčme, a dalje pešačkom stazom do crkve Lazarice.

Crkva Lazarica u Prolom Banji:
Crkva Lazarica je udaljena 2,4 km od hotela. Obnovljena je 1890. godine i jedina je crkva brvnara u Topličkom kraju. Po narodnom predanju, kod ove crkve se pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke. U porti crkve postoji 6 stabala uvijenih šljiva, koje predstavljaju poseban raritet.

Punionica Prolom vode:
Izlet do punionice Prolom vode podrazumeva šetnju stazom zdravlja i omogućava gostima da se upoznaju sa načinom flaširanja vode i dožive celokupan proces, kako Prolom voda sa 220 m dubine u svom nepromenjenom sastavu potpuno prirodno sa ovog mesta odlazi do svojih potrošača. Pored punionice vode obilazi se i kamena crkva posvećena Sv. Petki, zaštitnici lekovitih izvora, žena i dece. Crkva je podignuta u 13. veku a obnovljena je iste godine kada je podignuta i punionica vode.

Lukovska Banja:
Lukovska Banja je udaljena 58 km od Prolom Banje. Predstavlja najvišu banju u Srbiji (681mnv.) i poznata je po velikom broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature. Hotelska služba rekreacije u Prolom Banji organizuje celodnevne izlete do Lukovske Banje sa ručkom u hotelima Kopaonik i Jelak.

Crkve iz XII veka u Kuršumliji:
U Kuršumliji, udaljenoj 22 km od Prolom Banje, nalaze se prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka: Crkva Sv. Nikole i Crkva Sv. Bogorodice. Izlet se organizuje u pratnji banjskog vodiča, uz obilazak ranovizantijske bazilike i upoznavanje sa znamenitostima grada.

Neolitsko nalazište Pločnik:
Neolitsko nalazište Pločnik je udaljeno 28 km od Prolom Banje. Naselje staro 7500 godina predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba, kada su na ovom lokalitetu postojale prve topionice bakra na svetu. Na lokalitetu se može videti rekonstruisano seosko naselje iz tog perioda. U blizini nalazišta se nalaze i ostaci Rimskih termi.