Izleti

Za goste hotela se više puta nedeljno organizuju izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta u bližoj i daljoj okolini:

Đavolja Varoš:

Lokalitet Đavolja Varoš je udaljen 27 km. Pod zaštitom je države kao Spomenik prirode I kategorije i istovremeno je jedini predstavnik Srbije u izboru za "7 svetskih čuda prirode".

Crkva Sv. Preobraženja u Prolom Banji:

Nalazi se na vidikovcu preko puta hotela i do nje se stiže preko atraktivnog pešačkog mosta. Izgrađena je 2013. godine, uz blagoslov Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Sa ovog vidikovca se pruža veličanstven pogled na celu banju. Ispod crkve se stepenicama stiže do Etno krčme, a dalje pešačkom stazom do crkve Lazarice.

Crkva Lazarica u Prolom Banji:

Udaljena je 2,4 km od hotela. Izgrađena je 1890. godine i jedina je crkva brvnara u Topličkom kraju. Po narodnom predanju, kod ove crkve se pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke. U porti crkve postoji 6 stabala uvijenih šljiva, koje predstavljaju poseban raritet.

Lukovska Banja:

Lukovska Banja je udaljena 58 km od Prolom Banje i najviša je banja u Srbiji (681mnv). Poznata je i po velikom broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature. Hotelska služba rekreacije organizuje celodnevne izlete sa ručkom u hotelima Kopaonik i Jelak.

Neolitsko nalazište Pločnik:

Udaljeno je 28 km od Prolom Banje. Naselje je staro 7500 godina predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba, kada su na ovom lokalitetu postojale prve topionice bakra na Balkanu. Na lokalitetu se može videti rekonstruisano seosko naselje iz tog perioda. U blizini nalazišta se mogu videti i ostaci Rimskih termi.

Crkve iz XII veka u Kuršumliji:

U Kuršumliji, udaljenoj 22 km, nalaze se prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka: Crkva Sv. Nikole i Crkva Sv. Bogorodice. Izlet se organizuje u pratnji banjskog vodiča, uz obilazak ranovizantijske bazilike i upoznavanje sa znamenitostima grada.

Galerija

Promotivne ponude